213. Felhívás

Kedves Olvasóim!

Bő három éve írom a blogot, és tervezem, hogy még sokáig nem hagyom abba. Köszönöm nektek, akik kitartotok, és üdvözlöm az új olvasókat. A legnagyobb jóindulattal sem állíthatom, hogy tömegeket szólítottam volna meg, de ezzel nincs is semmi gond: a buddhizmus igazi arca kevésbé vonzó, mint a színes, mandalás, imazászlós, füstölős szertartásosság. Azzal sincs semmi baj, sőt, engem is vonz, de látszik, hogy a rögösebb utat, a keskeny ösvényt kevesebben keresik.

Nektek viszont még egyszer köszönöm, hogy itt vagytok!

Viszont hiányérzetem van. Bő három éve magamban beszélek a blogon, és eltekintve néhány kommenttől, nem kapok visszajelzést. Tudom, a blog stílusa inkább „megmondós”, de igényem lenne a reakciókra. Persze csak amennyiben egyetértenek velem (vicceltem…). Arra gondoltam, hogy ezt a blogot mindenképpen meghagyom a jelenlegi formájában, de indítok egy másikat, ahol végre gyakorlati dolgokról, a buddhista, vagy legalább részben buddhista szemléletű élet hétköznapi gyakorlatáról beszélgetnénk. Ki hogyan gondolja, mit lát megvalósíthatónak a mindennapokban, egyáltalán, mennyire lehetséges gyakorolni ezen a helyen, ezekben az időkben. Az általunk ismert világ összeomlani készül, végső megoldás nincs, és egyszer a mi földi utunk is véget ér: a legtöbb, amit tehetünk, hogy felkészülünk, szépen, bölcsen, nemesen élünk, hogy tudjuk fogadni, ami jön, és elengedni, ami távozik.

Ezt a másik blogot együtt szerkesztenénk. Azért egy moderátor, egy admin csak kell, ezt vinném továbbra is, de együtt gondolkodhatnánk, hogy a sok elmélet után mi az, ami ebből megvalósítható.

Aztán ha van rá igény, személyesen is találkozhatnánk időnként, mert csak úgy tudunk majd egyszer szektává alakulni, téríteni, és az aluljárókban hívekre vadászni (újra vicceltem). Az viszont komoly, hogy igény esetén jó lenne néha személyesen beszélgetni, ha van rá érdeklődés, mert nem hiszek az online kapcsolattartásban, és esetlen is vagyok benne.

Arra gondoltam, hogy egy-egy téma kapcsán írnátok ti is, erre reagálnának a többiek, új témákat dobnátok be, és valóban alkalmazható módon segíthetnénk egymást a gyakorlásban, vagy bármiben, ami segíthet ebben a felkavarodó világban. Nem kell buddhistának lenni hozzá, mindössze annyi lenne fontos, hogy a témák mégis csak a Tan körül mozogjanak, legalább érintőlegesen.

Ezek a témák lehetnének mélyek, de felszínesek is, bármi, ami segít, mert nem egyszerű manapság az élet, hát még akkor, ha valamilyen nemes szemléletet is meg akarunk benne teremteni. A „nemes” jelző a lényeg, ezért a „buddhista” címkét le is venném, hiszen minden, ami a helyes látást, a helyes gondolkodást, az erkölcsösebb cselekedeteket elősegíti, az valahol buddhista. Persze kerülnénk az ezotériát, a divatos tévtanokat, a konyhafilozófiát és az üres misztikumot, van abból már bőven elég a világhálón, és megmaradnánk a józan eszünknél.

Elindítottam a másik blogot, a neve: buddhistaelet.blog.hu (majd a külalakját is rendezem)

Kérem, hogy jelentkezettek rajta idővel kommentben, vagy még inkább küldjétek el a témákat vagy az írásaitokat e-mailben a következő címre: csittaviveka@gmail.com

Aztán meglátjuk.

Üdvözlettel: Csaba