66. A Dharma jellemzői (2)

A Dharma szanditthikó: „íme, azonnal nyilvánvaló”. A Dharma végtelenül egyszerű, és annyira nyilvánvaló, logikus, emberre szabott, hogy ha jól tanítják, jól közlik, akkor azonnal belátható. Könnyen megérthető a lényege, és könnyen követhető is, de ennél is fontosabb, hogy a valóságban is működik, ezért már itt, ebben az életben, akár a következő pillanatban érezhető a hatása. Nem kell várni, bármikor belátható és művelhető, és csak a halogatás, a lustaság akadályozhatja az embert. Nem zár ki semmit és senkit, összefér más vallással, hittel, alkalmazkodik minden kultúrához, mert annyira hétköznapian emberi, hogy tanulmányozása során állandóan a homlokunkat szeretnénk csapkodni, amiért nem jöttünk rá minderre magunktól. Talán már tudtuk és ismertük, csak fátylaink és káprázatunk nem engedték, hogy ráébredjünk. Ha távol is van a megvilágosodás, egy szellemi fordulat bármely pillanatban bekövetkezhet. A buddhizmus gyakorlásához nem kell feladnod választott vallásodat, hitedet, eszmédet: a nemes gondolatokat a Tanítás támogatja, erősíti, sőt alapot ad nekik. A világ jobban érthető a Tanítás által. Ha jól gyakoroljuk, biztosan érezzük a hatását az életünkben, ezért ha nem érezzük, el kell gondolkodnunk, hogy biztosan a buddhizmust gyakoroljuk-e.

Azt tedd, ami előrevisz az Ösvényen, csak jól válaszd meg azt az ösvényt. Fogadd meg azt, amit a 62. bejegyzésben már megbeszéltünk, és a Dharma számodra is hasznos lesz:

Egyszer nevelőanyja, Mahápradzsápatí Gautamí megkérdezte a Magasztost: „Honnan tudjam, mit tanított valóban a Buddha, mi valójában a Dharma?” A Magasztos így válaszolt: „Ne aggódj! Vedd a következőképpen: Amiről úgy találod, hogy a gyakorlatban lelki békéhez vezet, erkölcsi tisztasághoz vezet, visszavonultsághoz vezet, kevesebb vágyhoz vezet, megelégedettséghez vezet, belátáshoz és bölcsességhez vezet, a világtól való elváláshoz vezet, az érzékfölötti megértéséhez vezet; ami a saját tapasztalatod szerint e célkitűzések eléréséhez vezet, azt fogadd el Dharmaként, azt fogadd el tanításomként.”