1. Bevezetés

Tisztelt Olvasó!

Szeretettel köszöntöm Olvasóimat, akik közül remélem többen is társaim lesznek azon az úton, amit a Buddha Tanítása jelölt ki. Célom ezzel a bloggal az, hogy magam is mind jobban elmélyedjek a Dharmában, és a saját eszközeimmel, lehetőségeimmel segítsek az érdeklődőknek.

Tavaly végeztem a Tan Kapuja Buddhista Főiskolán buddhista tanítóként, idén júniusban védem a szakdolgozatomat. A buddhizmust régóta kerülgettem, de más vallásokban való elmélyülés után (pl. három év lelkészképzés) megtaláltam azt a választ, ami a világot teljességében meg tudja magyarázni. A Tanítással való találkozást életem legnagyobb ajándékaként és legfontosabb eseményeként élem meg. Komolyan veszem, és komolyan is gondolom. A Buddha szavai és az Ösvény nyújtotta lehetőség erre az életre kijelölték a célomat.

A Főiskolán – egyedülálló módon – az összes buddhista irányzat elméletében volt lehetőségünk elmélyedni, és megismerhettük azok gyakorlatait is. Természetesen ez a tudás kimeríthetetlen, ezért nincs módom, ha az egyáltalán lehetséges, bármelyik területen is lezárt tanulmányokról beszélni. Ez az út, a gyakorlás örök, és Ön, kedves Olvasó, remélem társam lesz ebben.

A buddhizmus sokrétű, és az élet minden területén hasznos. Követhető vallásként, tanulmányozható elvont gondolatként, életfilozófiaként, életvezetési tanácsként pedig felhasználható a mindennapokban. Alkalmas a tudat megtisztítására, a szellemi szabadság növelésére, még a test gyógyítására is. Eredményesebbé tehet a munkában, az emberi kapcsolatokban. De leginkább és legfőképpen alkalmas arra, amire a Buddha szánta: a legnagyobb kérdésre kapott válasz elviselésére, a végleges béke megtalálására, az örökké forgó húskerékből való tökéletes megszabadulásra. Kinek-kinek igénye szerint.

Sőt, jópofa idézeteket is lehet fabrikálni a Buddhának tulajdonított gondolatokból, bár ilyesmit ezen az oldalon biztosan nem fog találni az Olvasó, mert következetesen igyekszem elkerülni e nemes Tanítás aprópénzre váltását.

Semmi nem sürget. A szamszára úgysem enged el saját jószántából, ezért ha nem most, majd máshol és máskor kell megvívni ezt a csatát. A lényeg a törekvés annak a célnak az elérésére, amit magunknak kitűztünk. Ennek megvalósításához az egyetlen lehetőség pedig a gyakorlás. Erre a gyakorlásra hívom meg Önt.

A felületen igyekszem egy tanítási rendszer mentén haladni. Természetesen az Önök véleménye, igényei, észrevételei ezt módosíthatják, ha az szükséges. Gyakorlatok és dharmabeszédek (tanítások) váltják majd egymást. A dharmabeszédek forrásait megválogatom, és ígérem, hogy bár a saját értelmezés elkerülhetetlen, alapjaik mindig a Tanításban fognak gyökerezni.

A bejegyzések közzétételének gyakoriságában próbálok következetes lenni. Ez még kialakítás alatt áll.

Kíváncsian várom észrevételeiket.